С промени в трудовия кодекс ще се защитят работниците в електронна

...
С промени в трудовия кодекс ще се защитят работниците в електронна
Коментари Харесай

С промени в трудовия кодекс защитават работниците в електронна среда

С промени в трудовия кодекс ще се защитят служащите в електронна среда. Служителят, работещ от разстояние, не е задължен да дава отговор на известия от страна на работодателя отвън работно време.

Това е началото на правото на изключване от цифрова работна среда. Това съобщи Величка Микова от КНСБ пред Нова Нюз.

По думите ѝ сега в Кодекса на труда не е написано да не се търси отговорност от служащия, в случай че не дава отговор в неработно време. " Това изрично би трябвало да се упомене, с цел да не наподобява служителят уязвим и да се опасява от последствията. Когато автоматизирано се вземат решения за труда на работещите от разстояние, това ще предстои на човешки надзор ", уточни Микова.

Тя счита, че премахването на хартиената трудова брошура е положително предложение.

" Очаква се трудовият указател на Национална агенция за приходите да стане електронен, а трудовата брошура да се назовава електронен трудов запис. Хартиената брошура остава като доказателство пред Национална агенция за приходите за всички данни досега на влизането в новия закон в действие ", изясни Микова.

Според Теодор Дечев от АИКБ с изключение на при форсмажорни условия шеф не следва да звъни на служащ в почивния му ден. " Правилата за работа от у дома са написани още преди 20 години, в този момент следим мижави промени. Въпрос на образование е работодателите да ги съблюдават. Промените, които се направиха неотдавна, са уточняващи ", акцентира той.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР